Controversata Vuvuzela

17 iun.

Daca ne intreba cineva anul trecut in vara de vuvuzela sau daca ar fi mentionat-o in discutii, am fi intrebat curiosi: ce este aceea…?

Acum, la fel ca mingea Jabulani, si vuvuzela e deja vedeta. Unii o contesta pentru ca face un zgomot prea puternic, altora le place sunetul produs de ea. Unii  au cerut sa fie interzisa utilizarea ei pe stadion, altii nu vad nici un impediment in folosirea ei, iar altii au gasit solutia pentru a nu mai fi deranjati de zgomotul puternic pe stadion – folosirea dopurilor de urechi.

Si totusi…. ce este aceasta controversata vuvuzela?  O trompeta din plastic de aproximativ 1 m lungime.

În Africa de Sud, ţara gazdă a CM 2010, nu eşti suporter adevărat dacă nu ai o astfel de trompetă.

„Vuvuzela” înseamnă obiect care face zgomot. În Africa de Sud e o tradiţie ca fiecare echipă să aibă vuvuzele în culorile clublui: galben şi verde pentru Bafana Bafana, galbenă pentru Kaizer Chiefs şi neagră cu alb pentru Orlando Pirates.

Trompeta scoate un zgomot asurzitor şi este periculoasă pentru sănătatea urechilor. Ca să comparăm, se aude cam la fel de puternic precum sirena unei maşini de pompieri sau zgomotul unui avion la decolare auzit de la o distanţă de la 300 de metri.

O singură vuvuzela poată să producă 127 de decibeli, potrivit unui studiu realizat de un fabricant de proteze auditive din Elveţia.        (Evz.ro)

Sunetele scoase de vuvuzele au fost comparate cu cele ale unui roi de albine sau ale unei turme de elefanti.

Daca ati ascultat cum suna vuvuzela, acum ascultati roiul de albine si faceti comparatia. Seamana, nu-i asa? Pentru o mai buna comparatie, dati volumul la maxim pentru roiul de albine.

Se cunoaste si cine este „inventatorul” acestui „instrument muzical”.

Freddie Maake, acum in varsta de 55 de ani, a marturisit ca ideea conceperii unui astfel de instrument muzical i-a venit la varsta de 15 ani, in ziua in care a primit o trompeta pentru a o folosi pe post de claxon la bicicleta. 

Barbatul a indepartat partea de cauciuc si a inceput sa sufle in trompeta. Asa s-a nascut vuvuzela.

Fiind un fanatic suporter al echipei de fotbal Kaiser Chiefs din Soweto el folosea noul instrument la fiecare meci. Mai târziu a început să producă modele de plastic împreună cu un prieten, pentru ca în 2001, o altă companie,  Masincedane Sports, să înceapă producţia în masă.

Vuvuzela moderna este un remake al traditionalului instrument fabricat din coarnele spiralate ale antilopei kudu.   (Romania Libera)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: